2010. október 29., péntek

PS2 játékok merevlemezről


Kezdjük rögtön egy kérdéssel: Miért is jó, hogy a játékokat HDD-ről futtassuk?
Akinek van PC, vagy Classic Xbox gépe, az már tudja a választ: Mert gyorsabb, kényelmesebb, és még hasznos is.
Gyorsabb, mert a felmásolt játékok kevesebb ideig töltenek, jobban futnak.
Kényelmesebb, mert nem kell a lemezeket cserélgetni, (bár ez a legkevesebb) és hasznos, mert kíméled a lemezt, és a Ps2 olvasófejét egyaránt - ez főleg akkor érdekes ha esetleg karcos a korong.
Megjegyzés! Az ismertető több helyen támaszkodik Hatrix "PlayStation 2 és a HDD" cikkére, illetve én is az alapján végeztem el a műveletet, ahol tudtam, kiegészítettem.


A kellékek


PS2+HDD kellékek

Hogy ezt megcsináljuk, négy dologra lesz szükségünk: régebbi (Fat) Ps2 gép, Network Adapter, HD Advance 3.0 lemez, és egy ATA/IDE csatlakozású merevlemezre. (Maximum 200 Gb-osat érdemes venni)
Itt már is megjegyezném, hogy a HD Advance 3.0 helyettesíthető egy Free McBoot softmod-olt memóriakártyával, (ez manapság elég elterjedt) ha van rajta HD Loader program!


Network Adapter és Merevlemez csatlakozói

Network Adapter és Merevlemez csatlakozói

A merevlemez vásárlásnál mindenképp ügyeljünk arra, hogy a csatlakozója pontosan ilyen legyen, mint a képen, mert a Network Adapterhez csak ez passzol. A HDD-t összeszerelés előtt tegyük Master állásba, a kis müanyag alkatrészt (Jumper), ez vagy a papírján, vagy magán a HDD-n lévő matricán is felszokták tüntetni a gyártók, egy kis ábra segítségével.
A tesztalany egy 160 Gb-os Seagate volt, ha biztosra szeretnénk menni, a HD Advance oldalán (www.hdadvance.com) van egy felhasználók által írt lista, hogy milyen márkájú / típusú merevlemezzel használtak, azokkal garantáltan kompatibilis lesz a program.


Így néz ki összerakva - hamarosan ez mind rákerül..

Így néz ki összerakva - hamarosan ez mind rákerül..

Miután összeillesztettük a Network Adaptert a HDD-vel, kapjuk le a Ps2 hátsó felén régóta magányosan tengődő Expansion Bay fedelét.


Expansion Bay

Expansion Bay

Az összerakott állapotban lévő NA/HDD-t becsúsztatjuk a helyére, majd fixáljuk a két kis rögzítőcsavarral.


A végeredmény

A végeredmény

A gépre dugjuk rá a kábeleket, kapcsoljuk be, és helyezzük be a HD Advance 3.0 lemezt.
Elindítva azonnal érzékeli a HDD-t, és kötelező jelleggel indítványozza annak formatálását (1.) Nyomjuk meg a Go gombot, és várjunk amíg végez - nálam kb. fél perc kellett neki. (2.)
Amint befejezte, máris elénk tárul az egyszerű, ám annál nagyszerűbb menü.
A File List még üres, itt sorakoznak majd a játékaink. Mellette jobbra az Options menüt találjuk, a következő opciókkal: Run, (játék futtatása) Convert, (telepítés) Delete, (törlés) Relabel (átnevezés). (3.)


A menü

A menü

Alul jelöli még a HDD teljes méretét, az ebből rendelkezésre álló szabad helyet, illetve a listában lévő játék méretét (itt ugye ez még mindig üres).
A játék felmásolása pofon egyszerű, nyomjunk rá a Convert gombra, mire a program kéri a játékot: tálca kinyit, HD Advance lemez kivesz, játék berak. (4.)
Ezután Go, a gép beolvassa a lemezt, majd kéri a file nevét.
Egy időnként felbukkanó kis hiba miatt (erről majd a kérdéseknél*) ilyenkor csak rövidítést írjatok be, ha felmásolta, a Relabel-el úgy is átnevezhetjük utólag.
Másolás közben százalékosan mutatja, hogy hol jár, illetve a hátralévő időt is megsaccolja, igaz nem túl pontosan - ugyanez igaz a file méretre is. Amíg az Xbox-os Px HD Loader Mb-ra pontosan kiírja a méretet, addig a Ps2-es testvére elég pontatlan ilyen téren.
Megfigyelhető alul egy Read Error, azaz olvasási hiba opció is, nekem 15 játék alatt mindössze a Half Life-nál jelzett, de végül felmásolta - kicsit értetlenül állok ez előtt, mivel a karcosabb lemezeknél nem volt semmi baja.
A Ps2 játékok igen tetemes részével kompatibilis az installálás, a dupla rétegű lemezeken terpeszkedő címekkel volt általában gond, ilyen mondjuk a Gran Turismo 4, God of War 1-2, Yakuza 2. Ezek közül egyenlőre a GT4-et próbáltam, gond nélkül megy.
A felmásolási idő a játék méretétől függ, pár száz Mb-os játék megvan kb. 5 perc alatt, míg a dupla rétegű dvd-vel elvan fél óráig is.

 
HD Loader

A menü

Még az ismertető elején említettem, hogy a HD Advance 3.0 lemez nem feltétlenül szükséges. Ha softmod-os a memóriakártyánk, lennie kell rajta többek között HD Loadernek is, ezzel ugyanúgy elvégezhetjük a fent leírt játék felmásolást, ráadásul kullogi jóvoltából magyar nyelven. (feltételezem a winchester formázását is képes elvégezni)


Összesítés

Mindent összevetve, aki szeretné még hosszú évekig nyüstölni a Ps2 gépét, annak érdemes beruháznia a HDD install megoldásra - ezen felül van játék, ami érezhetően jobban fut.
Én a Quake 3 Revolution-él érzékeltem pozitív változást, a teszteknél többször kiemelték, hogy időnként iszonyatosan szaggat a játék, ezt én is tapasztaltam teljesen új Slim gépen is.
A probléma forrása talán ott keresendő, hogy ez még CD-re jelent meg, ahogy sok más induló cím is, (Tekken Tag Tournament, Ridge Racer 5, Half Life..) ezek pedig eléggé megdolgoztatják az olvasófejet - ráadásul szervizesek is megerősítették, hogy hosszú távon nem tesz jót a Ps2-nek a CD formátum. (ez alatt értendőek a kompatibilis Ps1 játékok is)
Ugyanakkor ennél a megoldásnál csak annyi ideig kell használni az olvasófejet, amíg felmásolja a lemez tartalmát. Egy szó mint száz, a Quake 3 Revolution így azon felül, hogy gyorsabban tölt, nem akad, nem szaggat, remekül fut.
A formátumok mindig fel vannak tüntetve a játék doboz hátoldalán, illetve a lemez bal felén. (illetve a Ps2 CD-k sötétkék színűek)
CD (Maximum 800Mb) - DVD (Minimum 800Mb, Maximum 8,5 Gb)

4 megjegyzés:

  1. Hello!
    Hogyan tudok játékot másolni a PS2 vastag képhez belső merevlemezre?
    Várom a segítséget mokuska01@citromail.hu

    VálaszTörlés
  2. Üdv
    pc-vel össze tudom hozni a ps2 fat konzolt?
    mármint tudok gépről játékot felmásolni a konzol hdd-re?
    milyen vezeték kell hozzá stb stb
    Várom a segítséged..... oldszkuul@hotmail.com

    VálaszTörlés
  3. Helló.
    Laptop hdd vel meglehet oldani???
    vagyis azt rá lehet csatlakoztatni??
    Várom a válsszt......zoltanpap514@gmail.com

    VálaszTörlés
  4. Hello. Ha usb-re felraktam letöltött játékot(ami szuperül működik is),hogyan tudom a belsò merevlemezre másolni a játékot,hogy ezentúl a hddről fusson a játék és usb pendriveról a többi játékot is feltenném?

    VálaszTörlés